Thursday, January 22, 2009

Ternakan Ikan Ketutu



Marbled goby atau lebih dikenali ikan ketutu, haruan bodoh, ikan ubi, ikan hantu, belantuk. Merupakan spesies ikan air tawar namun terdapat juga di kawasan air payau kebiasaan gemar tinggal di kawasan berlubang dengan persekitaran air berarus tenang dan sederhana. Bersifat karnivor iaitu memakan daging dengan memakan anak² ikan kecil, udang, siput dan ketam kecil.

Ikan pemangsa ini kawasan seperti lubuk, lombong tinggal dan tasik terutama kawasan mempunyai kayu atau buluh bagi tujuan mencari makanan. Bersifat pendiam dengan aktif pada waktu malam atau keadaan gelap. Ketutu dapat mencapai pembesaran sehingga 50 cm atau 2kg dalam masa 2 tahun.

Sistem Ternakan

Ketutu diternak kerana permintaan tinggi terhadap rasa dagingnya yang manis, unik dan pejal terutamanya oleh masyarakat asia timur. Terdapat beberapa modul ternakan yang digunakan seperti

* Ternakan kolam tanah
* Tangki fiber glass
* Tangki aquarium
* Kolam konkrit

Ternakan di dalam kolam tanah disyorkan dengan persekitaran kolam yang lebih menyamai habitat asal. Tangki fiber antara kaedah ternakan bagi yang mempunyai kawasan yang terhad. Sifat agresif ketutu ketika mengambil makanan mendatangkan masalah melalui kaedah ini terutamanya tangki fiber yang berbentuk segi mengakibatkan kecederaan pada mulut ketutu sekaligus membantut permakanannya.

Antara modul ternakan yang diguna pakai

* Kapasiti kepadatan ternakan 16 ekor /kaki persegi
* Pencahayaan samar-samar dengan penggunaan tumbuhan akuatik dan plastik hitam sebagai pelindung cahaya
* Penyediaan sistem lubang menggunakan plastik paip pvc, konkrit atau batang buluh
* Kedalaman air yang sesuai bagi pengekalkan suhu air dan mengejar anak ikan
* Ternakan dapat dituai (800-1000gram/ekor) dalam tempoh < 18bulan
* Kandungan oksigen terlarut DO > 5mg/l bagi memastikan kadar pembesaran

Makanan

* Makanan ternakan terdiri daripada ikan kecil seperti gopy, anak tilapia
* Daging ikan yang dipotong-potong

Pengetahuan terhadap diet permakanan yang sesuai faktor penting dalam kejayaan ternakan ketutu. Ketutu antara ikan yang air tawar yang mempunyai selera ‘pelik’, di mana ianya boleh berubah selera pada bila-bila masa terutamanya pada peringkat awal ternakan.

Bekalan anak benih

1. Bekalan benih liar iaitu anak ketutu yang ditangkap dari sungai, tasik dan lombong.

2. Pusat pembenihan yang menjalankan pembenihan ketutu.

Bekalan anak ketutu kebanyakkannya diperolehi dari sungai, tasik atau lombong disebabkan proses pembenihan ikan ini yang sukar. Penternak disyor menjalankan pembenihan sendiri bagi menjamin bekalan anak yang berterusan. Kaedah pembenihan semula jadi dengan formasi induk yang diguna dalam sistem pembenihan ketutu 3: 1 dan 1:2 iaitu 3 induk betina dengan 1 induk jantan diletakkan dalam kolam pembenihan. Kadar hidup anak ketutu yang rendah < 20% membantut usaha penternakan ketutu pada skala besar.

Ketutu antara spesies ikan air tawar yang mempunyai harga tinggi di pasaran, namun faktor kadar pembesaran yang lambat, sumber anak benih yang terhad dan diet pemakanan yang sukar merupakan cabaran yang besar terhadap usaha penternakan pada skala komersial.

Wednesday, January 14, 2009

Tank Culture of Tilapia

Pond culturing of tilapia has been going on since the Ancient Egyptians started to keep tilapias in ponds along the Nile thousands of years ago, but during the 20th century tilapia farmers have been given two new alternatives to ponds: tank culturing and cage culturing. Tank culturing is most commonly utilized in areas where there is a shortage of suitable land and/or water. As long as you keep the water quality up, it is possible to grow tilapia in really high densities in tanks.
Advantages and disadvantages of tanks compared to ponds

Advantages

* It is easier to meticulously control the environment in a tank than in a pond, e.g. when it comes to water temperature, pH-level and oxygen content. When tilapia can be more densely stocked thanks to optimal water conditions, even small parcels of land can yield large harvests.

* It is also easier to keep the tank free from birds and snails compared to a pond. Birds and snails can harbour parasites capable of infesting tilapia fish.

* Feeding and harvesting is typically less labour intensive in tanks than in ponds.

* In ponds where both male and female tilapia is kept, uncontrolled breeding can easily turn into a problem. When tilapias are stocked in high density in tanks, the natural breeding behaviour is disrupted. The adult fish can put more energy into growing when they do not have to compete for food with their offspring.

Disadvantages

* Pond grown tilapia can make use of naturally occurring food, while tank grown tilapia has no access to a natural food source and has to be fed by you to a much higher extent. The food that you give your tank grown tilapia has to be complete, e.g. contain the proper amounts of all necessary vitamins and minerals.

* When tilapia is grown in tanks, most farmers opt for a high stocking density. A high stocking density creates a stressful environment for the fish and the risk of ill health is therefore high. The risks will be increased further if the farmer fails to provide the fish with optimal water conditions and a satisfactory diet.

* In order to strictly control the environment in the tank, you have to use really efficient pumps and aeration equipment which can be costly to purchase and use. Recirculation systems also require a substantial investment and must be properly managed. All sorts of equipment that needs electricity will stop working during power outages and this can lead to mass deaths if you do not have a back-up system. (It should however be noted that many pond farmers use mechanical equipment too, it is not something that is limited to tank cultures only.)

Choosing species

The perfect species or hybrid for tank raising will depend on several factors, such as climate and availability. It is also important to remember that many countries have bans against certain species and hybrids. A few examples of tilapia species that are popular among tank keepers are Nile tilapia (Oreochromis niloticus), Blue tilapia (Oreochromis aureus ) and the manmade tilapia forms Florida Red and Taiwan Red. Blue tilapia grows fairly slow, but is on the other hand one of the most cold tolerant species of tilapia. Nile tilapia grows much faster, but only when kept in tropical conditions. Florida Red and Taiwan Red have a well-liked reddish colour.
Water quality

If you want to be able to keep densely stocked cages, proper water management is of imperative importance. Two key elements in tilapia water management is aeration and waste removal. This is normally achieved through continuous or frequent water changes, since this will dilute waste as well as provide the water with dissolved oxygen (DO). Some systems will discard the used water, while others filter the water and recycle it over and over again. The first type of system is called flow-through system while the other type is known as recirculation system or recirculating system.

The choice of system will in part depend on the climate. In tropical parts of the world, tilapia can be grown outdoors year round. In colder areas, the growing season will be shorter unless the water is heated. Discarding heated water and replacing it with new is very expensive in the long run, and flow-through systems are therefore uncommon outside the tropics. They are however used in non-tropic regions where geothermal water or other types of inexpensive hot water is available. Surplus water from power plants is an interesting alternative that is being tried in several parts of the world. For most localities, recirculation systems are however still the most feasible solution for those interested in cultivating tilapia year round outside the tropics. Indoor systems are popular, since an isolated building will conserve heat.
Temperature

The recommended water temperature for tilapia is 28-30 degrees C (82-86 degrees F). The growth rate will decrease dramatically if the water is colder than 20 degrees C (50 degrees F) and fishes will normally start dying at roughly 10 degrees C (50 degrees F). It is also important to remember that cold water will affect the immune system of the fish and make it more prone to ill health. A water temperature below 13 degrees C (55 degrees F) is therefore never advisable

Tuesday, January 13, 2009

Ternak Ikan Dalam Tangki

Ternakan menggunakan tangki air adalah sangat murah dah mudah daripada menggunakan sistem kanvas. Kaedah ternakan ini telah banyak digunakan dan ianya lebih sesuai bagi mereka yang bukan mengusahakan secara komersial dan mempunyai kawasan tanah yang terhad. Kaedah ini telah lama bertapak di kawasan Semananjung, tetapi hanya baru-baru ini, ia mula diperkenalkan di Sarawak. Saya telah menyemak harga-harga tangki ini dan didapati harga bagi tangki air tersebut adalah sekitar RM340... Memang agak tinggi bagi blogger yang berpendapatan rendah... tapi, jika dibandingkan dengan pulangan? sudah tentu berbaloi...

Monday, January 12, 2009

Benih Tilapia

Ikan Tilapia 1.5 inchi - Harga RM0.15 ( Sarawak )

Manual Ternakan Ikan Tilapia

PEMILIHAN TAPAK

Lokasi yang dipilih akan menentukan keupayaan muatan sangkar (carrying capacity) kerana kualiti air bergantung kepada keadaan persekitaran luar sangkar. Aliran air menerusi sangkar semasa bekalan air dari empangan, tiupan angin atau pergerakan ikan dalam sangkar akan menambahkan oksigen terlarut dan mengeluarkan bahan buangan dari dalam sangkar. Antara faktor penting yang telah diberi perhatian semasa pemilihan tapak pemasangan sangkar bagi ternakan ikan tilapia merah ialah kualiti air, kedalaman air dan kelajuan air. Kualiti air dan persekitaran yang baik memberi kesan terhadap pembesaran ikan tilapia dengan cepat bagi sistem ternakan secara intensif. Sebagai panduan parameter-parameter yang dianalisis dan diperlukan bagi kesesuaian ternakan ikan tilapia merah ( Oreochromics niloticus ) adalah :

i. Suhu air - 20-35 0 C ( Optimum 28-32 0 C )
ii. pH air - 6-8
iii. Oksigen terlarut - lebih dari 2.5 ppm
iv. Karbon dioksida - kurang dari 2.5 ppm
v. Ammonia - kurang dari 1.0 ppm
vi. Kemasinan - 0-20 ppt

Kedalaman air antara 3 – 5 meter dalam terusan/taliair Utama memang sesuai untuk ternakan ikan tilapia dalam sangkar. Kedalaman air melebihi 1 meter antara permukaan terusan adalah masih sesuai bagi ternakan ikan dalam sangkar. Ini bagi mengurangkan kemungkinan jangkitan bakteria patogenik terhadap ikan yang terdapat di dasar permukaan terusan/taliair. Kedalaman air 2-3 meter dalam terusan/taliair Sekunder sesuai untuk ternakan ikan dalam sekatan/kandang (pen culture). Kelajuan arus air yang disyorkan adalah antara 10-25 cm/saat bagi memastikan pertukaran air yang baik. Sekiranya kadar kelajuan terlalu perlahan, berlaku kekurangan oksigen terlarut dan ikan yang diternak akan mengalami ketegasan (stress) serta mati. Jika kelajuan air terlalu kuat, ikan tilapia perlu menggunakan tenaga yang berlebihan untuk berenang melawan arus dan sebahagian daripada makanan akan mudah hilang dibawa arus kuat.

REKABENTUK DAN PEMBINAAN SANGKAR

Modul sangkar yang digunakan mengandungi 20 petak sangkar pada setiap ‘array’. Saiz kerangka bagi satu petak sangkar adalah 3.45m x 3.45m iaitu 3.45m panjang dan 0.45m tinggi. Struktur kerangka sangkar menggunakan bahan plastik HDPE (High density polyethlene ). Saiz mata pukat 25.0 mm yang digunakan sesuai untuk pertukaran air yang maksimum. Kedalaman jaring pukat kurungan ikan adalah antara 1.8 – 2.0 meter. Isipadu jaring kurungan ikan dalam sangkar bersaiz 3 m x 3 m adalah antara16-18 meter padu. Sangkar yang menggunakan kerangka besi (G.I Pipe) bersaiz 6 m x 6m boleh digunakan bagi mengurangkan kos.

PENGURUSAN ANAK IKAN TILAPIA MERAH

Pengurusan anak ikan tilapia secara sempurna boleh mengurangkan kos pengeluaran dan menemdekkan tempoh masa ternakan kepada 4-5 bulan. Kebiasaanya, anak ikan tilapia berumur 2-3 bulan bersaiz 50-70 gm seekor dipindah ke sangkar ternakan. Terdapat tiga peringkat pengurusan anak ikan tilapia merah yang perlu diberi perhatian iaitu pengasuhan anak ikan, pelepasan stok dan pemilihan serta pengasingan anak ikan mengikut saiz.

PENGASUHAN ANAK IKAN TILAPIA MERAH

Anak ikan yang bersaiz 2.5-5.0 cm perlu diasuh dahulu sebelum dilepas ke dalam sangkar atau kolam ternakan. Tujuan pengasuhan adalah untuk memilih anak ikan yang sihat, cepat membesar dan bersaiz seragam (50-70 gm seekor) serta memastikan agar anak ikan tidak terkeluar dari sangkar. Pengasuhan anak ikan tilapia merah boleh dilakukan di dalam kolam tanah dan dalam sangkar menggunakan ’haba’.

KADAR PELEPASAN BENIH

Kadar pelepasan benih (stoking rate) bergantung pada peringkat pembesaran dan mengikut keperluan saiz ikan tilapia dalam pasaran. Selalunya pada peringkat awal, anak benih bersaiz kecil antara 2.5 – 5.0 cm perlu diasuh selama 60-90 hari. Kerjakerja asuhan boleh dilakukan di dalam sangkar dan kolam tanah. Kadar pelepasan anak ikan tilapia dalam sangkar,peringkat asuhan antara 3,000 – 4,000 ekor sesangkar. Kadar pelepasan anak ikan peringkat asuhan dalam kolam tanah adalah 350-450 ekor semeter persegi. Setelah mencapai saiz 7-10cm (50-70 gram seekor), anak benih ikan tilapia sesuai dipindahkan ke sangkar ternakan dengan jumlah 500 ekor setiap sangkar bagi sangkar bersaiz 3 m x 3 m manakala sangkar bersaiz 6 m x 6 m jumlah benih yand dimasukan adalah 2,000 ekor .

KADAR PEMBERIAN MAKANAN IKAN

Kadar pemberian makanan ikan mesti diubah setiap bulan dengan mengambil kira anggaran berat badan ikan di dalam sangkar. Cara yang baik adalah dengan menangkap 5-10 ekor ikan tilapia setiap sangkar dan ditimbang bagi mendapatkan purata berat badan seekor pada hari berkenaan. Seterusnya dikira jumlah makanan setiap sangkar mengikut anggaran 3-5% dari berat badan bagi keperluan setiap sangkar.

PENUAIAN HASIL IKAN TILAPIA

Ikan tilapia dituai apabila mencapai saiz 500-600 gm seekor. Bagi pasaran restoran, keutamaan diberi kepada ikan yang bersaiz melebihi 600 gm seekor dalam bentuk ikan hidup. Manakala ikan yang bersaiz antara 450-500 gm seekor lebih sesuai untuk pasaran tempatan(pasar tani dan pasar malam). Benih tilapia yang bersaiz 7- 10cm(50-70g) diternak dalam sangkar selama 5-6 bulan untuk mencapai saiz purata 600 gm seekor. Kadar pelepasan ikan tilapia pada setiap sangkar adalah sebanyak 650-850 ekor dan anggaran hasil yang dituai adalah antara 350-400 kg sesangkar. Penuaian ikan hendaklah dilakukan dengan baik untuk mengelakan ikan terkejut(stress).

PEMASARAN IKAN TILAPIA

Pada masa ini pasaran ikan tilapia di kawasan MADA hanya tertumpu untuk kegunaan dalam negeri sahaja. Pemasaran ikan tilapia dilakukan melalui dua kaedah iaitu pemasaran ikan hidup dan mati. Ikan yang dijual secara hidup mendapat harga lebih tinggi daripada ikan mati. Harga jualan borong ikan adalah antara RM4.00-RM4.50 sekilogram dan manakala harga runcit adalah RM5.00- RM6.00 sekilogram.